Ако кашлицата е продължителна и мокра, то това може да бъде симптом за хронична пневмония.

При бронхиална астма също може да се появи кашлица, най-вече през нощта.

Ако детето често боледува от бронхит, то трябва задължително да бъде прегледано от пулмолог и евентуално алерголог.

Ако кашлицата продължи твърде дълго и с времето се засилва и забележите зачервяване на лицето на детето или неговото шумно вдишване, съществува вероятност за коклюш, който може да продължи няколко седмици или дори месеци. Това е сериозно заболяване, което при малките деца е животозастрашаващо.
Лекарствени препарати срещу болестта няма и единственият начин за предпазване от заболяването е навреме направената ваксина.

При ларингит често възниква т.нар. “лаеща” кашлица. При това заболяване може да се развие стеноза (свиване) на гърлото, което е опасно за детето, защото може да се задуши. При съмнения незабавно повикайте бърза помощ, а на детето дайте вода и го поставете в топла вана с много пара, която то ще може да вдишва.

Ако детето е здраво, но изведнъж започне да кашля, това може да се дължи на задъхване по време на игра или на вдишването на чуждо тяло. Нямате никакъв повод за безпокойство.



Понякога при кърмачетата възниква кашлица при хламидиоза, с която детето може да се зарази от родителите. Симптом за това заболяване е зачервяването на очите на детето – конюнктивит. То се лекува с антибиотици под лекарско наблюдение.