Масажирането е чудесен начин да заздравите връзката между вас и бебето ви.

По-рано обърнахме внимание на масаж за бременните, а сега решихме да се спрем подробно на масаж за вашето бебе.

Отпускащият масаж го успокоява, помага за храносмилането и действа благоприятно за един по-добър сън.

Той също представлява един от най-ценните моменти, които семейството може да прекара с бебето. Открийте всичко за бебешкия масаж и поглезете вашето мъниче с най-здравословните грижи.

Последните проучвания показват, че този вид масаж има безброй много ползи, като подобрява развитието и растежа на бебето. Ето и най-важните от тях – усилва кръвообръщението, подобрява храносмилането, успокоява газовете, подобрява стойката и подвижността, укрепва сърдечносъдовата система, съдейства на функциите на имунната система, повишава жизнеността, помага за отпускането и съня и се отразява успокояващо на бебето. Освен тези чудесни предимства масажът е и прекрасен начин да оформите по-добро общуване с новороденото.

Следвайте тези стъпки с една лесна програма, за да обсипете детето си със заслужени родителски грижи.

Намерете подходящото време

Това е едно от най-важните неща, защото трябва да се съсредоточите напълно и никой да не ви безпокои. Също от значение е и да избягвате масажирането непосредствено преди или след като сте нахранили бебето. Най-доброто време е сутрин, когато и то, и вие сте свежи и вечер, за да спи хубаво. Обикновено масажът продължава между 15 и 20 минути, но зависи и от това как ще реагира на докосването и движенията. Вмъкнете в програмата си масаж всеки ден, за да му осигурите нежна грижа и обич.

Погрижете се за удобството

Второто по важност нещо след времето е удобството. Уверете се, че сте заели удобна поза и сложете бебето по гръб върху мека кърпа, защото първата стъпка е масажиране отпред. Също така се погрижете за топла температура и нежна светлина. Говорете и пейте на бебето или се поглезете с релаксираща музика. Насладете се на този момент.

Важно е да внимавате и да правите само това, което е добро за него. Едно новородено обикновено се радва и на по-малко масаж, докато бебе на няколко месеца харесва по-продължителен. Наблюдавайте реакциите му и продължете да масажирате, колкото е необходимо.

Масажирайте вашето бебе с масажни масла

Масажните масла имат много положителни резултати – успокояват и ободряват бебето. Те са част от изграждането на привързаността. Друга полза е, че позволяват на ръцете ви да се движат нежно по тялото му.

Изберете натурални масла като масло от гроздови семки или бадем. Може да използвате и чисто растително масло, прибавяйки аромат на лавандула, ванилия или лимон за още по-приятен масаж. Масла, които са безвредни за консумация са най-добрата алтернатива, защото бебетата често изграят с ръцете и крачетата си.

Може да поръчате и масла, специално създадени за деликатната им кожа. Избягвайте зоните на главата и лицето. Стоплете маслото в ръцете си и го разнесето по целите ръце на бебето и гърдите. Леко масажирайте коремчето отдясно наляво, разходете пръстите си върху него по същия начин, а след това отгоре надолу. После преминете към крачетата. Внимателно насочете колената към коремчето за няколко секунди и повторете. Продължете с масажиране на гърба и от рамената до крачетата. Завършете масажа с нежна целувка.